Friday, February 11, 2011

Resepi Udang Lomak Cili Api Melaka Style

Salam pada kengkawan semua.... arini masak simple je udang lemak cili api lawan dengan ikan terubuk masin Sarawak... memang meletup mak..... aduh punya la sedap nyer.. anak2 mummy klu lauk ni msti bertambah2 ( eeiii bukan nak promote mummy masak sedap hehe ). Ikut step by step insyallah mak mentua lalu mesti nak join sekali..



Bahan-bahan

1. 500 gm udang
2. 300 gm santan pekat ( ikut suka nak pekat cmne)
3. Kunyit hidup 1 1/2 inci ( atau sebesar ibu jari)
4. Cili padi kampung yg hijau tu dalam 15 biji ( klu nak meletop letak lebih)
5. 2 keping asam gelugor
6. sehelai daun kunyit besar tapak tangan disiat-siat

Itu je...

Cara nak masak

1. Bersihkan udang (misai,janggut, kaki dan klu boleh buang kepala.. nnti lebih kolestrol).
2. Tumbuk kunyit sampai lumat dan baru tumbukkan cili padi bersama2.
3. Panaskan dengan 1 bahagian santan dan udang. Jangan lupa sentiasa kacau. Santan tu bahagi 2.
4. Bila mendidih baru masukkan asam keping dan garam serta daun kunyit.
5. Last sekali baru masuk kan sebahagian lagi santan yg tinggal. Agak2 dah membuak sekali terus tutup api.

Untuk santan ni mummy tak pakai kelapa parut sebab leceh.. gi kedai terus beli santan yg dah siap diperah, lagi sedap sbb betul2 pekat. Klu nak guna santan kotak pun boleh tapi agak kureng la rasa dia..

Ok untuk Ikan Masin Terubuk tu plak klu nak best makan sampai meleleh peluh jantan kat dahi senang je. Basuh ikan masin tu bersih2 jangan buang sisik goreng dgn api yg kuat sampai gareng dan sisik ikan tu boleh dimakan, pastu potong dadu sikit bawang besar dan racik cili api. Goreng bawang sampai gareng dan pastu masukkan cili api.Dah naik bau baru la angkat dan tabur atas ikan masin tadi, jangan lupa perah limau kasturi atas dia.. huhu meleleh ayaq liuq.....

Ok Mummy ucapkan selamat mencuba ye....salam sayang

No comments:

Post a Comment