Friday, February 11, 2011

Puding Kaya bangkok


Haa lama dah tak kongsi resepi kat sini.. Arini terjumpa kat buku resepi lama puding ni, penah buat dulu masa mula2 dapat anak sulong..teringat selalu kat puding ni sbb mmg sedap rasa dia.. halus kek bercampur lemak2 santan dan sejuk2 lengkong.. eerrrmm mmg sedap..

Ok ni bahan-bahan yg diperlukan :

Bahan A

1. 1 1/2 sudu teh serbuk agar2 tanpa warna dan perasa
2. 70 gram gula (boleh kurangkan)
3. 300 ml air
4. 1/2 sudu teh chocolate emulco atau capucinno paste ( tpi yg paling sedap choc emulco)

Cara :

Didihkan atas api dan tuang dalam acuan.
Tips : klu nak mudah keluarkan nanti basahkan acuan dengan air dan tak payah lap

Bahan B

1. 2 sudu teh serbuk agar2 tanpa warna dan perasa
2. 100 gram gula
3. 150 ml susu cair
4. 150 ml air
5. 100 ml santan pekat (guna yg dlm kotak) dan campurkan dgn 1 sudu mkn tepung jagung

Cara :

Didihkan bahan 1 hingga 4 hingga didih dan kemudian campurkan bahan no 5.
Kemudian masukan dalam loyang yg dah ada bahan A tadi, pastikan bahan A tdi dah half set tapi klu dah terkeras gariskan dgn garfu sikit ye..

Bahan C

1. 3 biji telur sejuk
2. 2 biji kuning telur sejuk gak
3. 90 gram gula
4. 60 gram tepung gandum (serba guna)
5. 30 gram tpg jagung
6. 30 ml air sejuk ( yg bru dikeluarkan dari chiller)
7. 1/2 sudu makan ovalette
8. 60 gram butter cair

Cara :

Panaskan oven pada suhu 200 C. Pukul semua bahan kecuali no 8. menggunakan high speed sampai putih dan gebu. Dah kembang baru masukkan butter cair dan kacau sekejap guna speed yg paling slow.Gunakan loyang saiz 10" x 10 " x 1" dan bakar lebih kurang 15 minit. Dah masak potong ikut acuan agar2 tadi dah letakkan pada lapisan kedua sementara campuran tadi half set ye.....

Cuba la sbb mmg sedap.. klu malas order jek ngan mummy tau...

No comments:

Post a Comment