Tuesday, January 25, 2011

Resepi Mee Hailam

Salam teman2 semua...hari ni terasa plak nak mam selain dari nasi. Tapi perut ni kan dah terbiasa dengan nasi, pas mam mee ni masih lapo nasi..huhu terpaksa la tahan, bukan apa takowt terlebih kalori pulak.. kang tak pasal2 kena ikat perut 2 3 hari..nak jogging punya la liat nyer, poco2 tak de lak org nak kawan kan.. huh kalau macam ni la punya alasan jawabnyer tak jadi la program nak awet mudo kan...hehehe

Tak pe janji pandai kawal kuantity kalori yang diambil sehari2 insyallah makanan tu akan di gunakan sepenuh nyer unt tenaga..

Ok sekarang kita tengok ye resepi Mee Hailam ni :


Bahan-bahan(5 - 6 orang)

1. Daging ~ 300 gm hiris nipis
2. Sedikit dada ayam, udang dan sotong (ikut hati)
3. Sayur ~ Sawi, carrot dan kubis bunga ( pun ikut hati)
4. Bawang putih ~ 3 biji (tumbuk halus)
5. Halia ~ sebesar ibu jari (tumbuk halus)
6. Lada merah ~ 2 biji (klu letak lada benggala lagi sedap)
7. Sedikit lada sulah
8. Kicap lemak ~ 1 sudu makan
9. Sos tiram ~ 1 sudu makan
10. Tepung jagung ~ 1 sudu makan membumbung
11. Air ~ 500 ml
12. Tomato ~ 2 biji (belah 4)
13. Minyak untuk menumis

Untuk hiasan : daun bawang, daun sup dan bawang goreng...

Cara-cara
1. Rebuskan daging dan ambil air nye untuk dibuat stok (masukkan halia)
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih bila dah kekuningan masukan daging, ayam,udang dan last sekali sotong.
3. Goreng 2 ke 3 minit kemudian masukkan stok daging ,sos tiram dan kicap.
4. Mendidih baru masukkan sayur2an, biarkan dalam 5 minit jangan sampai terlalu layu.
5. Last sekali masukkan bancuhan tepung jagung.. tambah kan air ikut kesesuaian.
6. Rasa ikut sedap tekak ye.. nak tambah kiub ayam ke garam ke bagi yang kuat masin atau kalau ada minyak bijan pun sedap.
7. Kalau nak pedas boleh pilih nak tambah cili padi atau lada hitam yang ditumbuk ( saya suka lada hitam)
8. Nak makan baru masukan mee yang dah dicelur..

Cara-cara nak makan ikut suko yo makcik hehehe... selamat menjamu selero

No comments:

Post a Comment